Olejowanie tarasu GUMI

Olejowanie tarasu w zależności od jego położenia oraz warunków w jakich jest użytkowany należy przeprowadzać z różną częstotliwością. Jest one polecane jako najlepsza metoda na zabezpiecznie desek i wydłużenie żywotności całego tarasu.

Fabryczne olejowanie wykonane zostało przy użyciu naturalnego oleju wodnego z dodatkiem pigmentu kolorystycznego oraz filtru UV. Do ponownego olejowania rekomendowany jest właśnie ten olej (dostępny w sprzedaży internetowej lub bezpośrednio u Dystrybutorów) lub wszystkie inne o takich samych, ewentualnie zbliżonych parametrach i z przeznaczeniem do zastosowań na zewnątrz.

W przypadku wykorzystania innego niż fabryczny olej tarasowy, należy wcześniej przeprowadzić “odszarzenie” powierzchni (patrz ODSZARZANIE), które pozwoli usunąć starą warstwę oleju. 

Olejowanie najlepiej wykonywać przy użyciu wałka bądź i pędzelka. Olej warto po nałożeniu dodatkowo wetrzeć zwykłą, czystą szmatką w powierzchnię desek.

Należy pamiętać, że czas schnięcia warstwy oleju może być różny i zwłaszcza w pierwszych godzinach po jego nałożeniu może on brudzić – użytkowanie tarasu powinno nastąpić dopiero po całkowitym wyschnięciu warstwy olejowej.

Dla fabreycznego oleju GUMI można przyjąć, iż 1 litr wystarczy na ok 7-8 m2 powierzchni tarasu.